Μπαχαρικά αγορά
Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά στο ντουλάπι μας

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Υπάρχει και στην δική σας κουζίνα ένα ντουλάπι που ξεχωρίζει από τις μυρωδιές, το αγαπημένο σας ντουλάπι;;

Αυτό που κρύβει μέσα του νόστιμες μυρωδιές από ρίγανη, βασιλικό, πιπέρι, τζίντζερ και όχι μόνο. Γιατί για φανταστείτε πως θα ήταν μια χωριάτικη χωρίς ρίγανη, μια σούπα χωρίς  φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μια κόκκινη σάλτσα χωρίς βασιλικό. Ξεκινάμε λοιπόν μια νέα σειρά άρθρων με ειδικά αφιερώματα στα μπαχαρικά.

Πάμε στην κουζίνα μας να δείτε τι έχει μέσα το δικό μας αγαπημένο  ντουλάπι.

Ρίγανη

Ρίγανη

Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα κυρίως στη μαγειρική αλλά και σπανιότερα ως αφέψημα. Είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και βασικό συστατικό της Ελληνικής, αλλά και της Ιταλικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη χωριάτικη σαλάτα αλλά και στα ψητά ψάρια και κρέατα και φυσικά στις πατάτες.

Τζίντζερ

Τζίντζερ

Η Πιπερόριζα ή Τζίντζερ είναι μπαχαρικό προερχόμενο από την ασιατική κουζίνα στην οποία και θεωρείται από τα σημαντικότερα μπαχαρικά. Χαρίζει μοναδικά αρώματα σε σούπες αλλά και σε πιάτα λαχανικών, ψαριών και κρεάτων. Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας το φρέσκο τζίντζερ είναι ένα από τα κύρια συστατικά στην προετοιμασία φαγητών με λαχανικά και φακές. Στην δυτική κουζίνα το τζιντζερ χρησιμοποιείται κυρίως σε παρασκευή ροφημάτων, γλυκών (όπως για παράδειγμα σε μπισκότα πιπερόριζας ή κέικ) και καρυκευμάτων.

Βασιλικός

Βασιλικός

Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα ως καρύκευμα και αφέψημα. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως αποξηραμένα φύλλα της πλατύφυλλης ποικιλίας το άρωμα των οποίων μοιάζει λίγο με αυτό του γλυκάνισου. Αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, σούπες κ.τ.λ. ενώ ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα. Στην Ιταλική κουζίνα, η σάλτσα ζυμαρικών πέστο (pesto) έχει για βάση της το βασιλικό.

Μπαχάρι τριμμένο

Μπαχάρι

Το μπαχάρι είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της Καραϊβικής κουζίνας. Είναι επίσης απαραίτητο για την κουζίνα της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου χρησιμοποιείται για να αρωματίσει μια ποικιλία από μαγειρευτά φαγητά και πιάτα με κρέας. Στην Παλαιστινιακή κουζίνα, για παράδειγμα, πολλά κύρια πιάτα το περιέχουν  ως το μοναδικό καρύκευμα που προστίθεται σαν αρωματική ουσία. Το Μπαχάρι χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στο στιφάδο αλλά δένει πολύ αρμονικά και στα κεφτεδάκια ή σε πατάτες φούρνου.

Κουρκουμάς

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Τα ριζώματα του κουρκουμά βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι την γνωστή κίτρινη σκόνη. Ο τριμμένος κουρκουμάς  χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα ο κουρκουμάς είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα φαγητά από θαλασσινά και κρέας μέχρι σάλτσες και ζυμαρικά, ενώ πολλά λέγονται για τις ευεργετικές ιδιότητες του. Δίνει στο ρύζι ένα ζεστό κίτρινο χρώμα όπως ο κρόκος (σαφράν).

κύμινο

Κύμινο

Το κύμινο, χρησιμοποιείται ως καρύκευμα για τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα. Είναι ένα μπαχαρικό με πικάντικο αλλά και γλυκό άρωμα, η γεύση του είναι δυνατή και ελαφρώς πικρή. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά του ινδικού κάρυ και γενικότερα χρησιμοποιείτε αρκετά στην Ασιατική κουζίνα. Το κύμινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε τριμμένο είτε ολόκληροι οι σπόροι. Βοηθά στο να προστεθεί μια γήινη και μια ζεστή αίσθηση στο φαγητό, καθιστώντας το βασικό σε ορισμένα βραστά και σούπες καθώς και σε καρυκευμένες σάλτσες . Δοκιμάστε το στον κιμά και ειδικά στα σουτζουκάκια, θα ταιριάξει άψογα επίσης σε φακές και σε πιάτα με αρνί.

Πιπέρι Μαύρο τριμμένο

Πιπέρι μαύρο

Το μαύρο πιπέρι από τα πλέον διαδεδομένα μπαχαρικά στον κόσμο, με την χαρακτηριστική του καυτερή γεύση και με  ευρεία χρήση σε όλες σχεδόν τις συνταγές μαγειρικής αλλά και σε διάφορα μίγματα μπαχαρικών. Ως καρύκευμα, είναι πανταχού παρόν στο σύγχρονο κόσμο και συχνά συνδυάζεται με το αλάτι. Το μαύρο πιπέρι είναι το πιο διαδομένο μπαχαρικό και ταιριάζει με τα πάντα . Ιδανικό για τη φέτα με ελαιόλαδο αλλά και στην παραδοσιακή φασολάδα

Πιπέρι Σετσουάν

Πιπέρι Σετσουάν

Η γεύση του είναι πιπεράτη και αψιά και δημιουργεί ένα ελαφρύ μούδιασμα στο στόμα. Αν ζεστάνετε τους σπόρους πριν την άλεση τους τότε θα απελευθερώσουν ακόμα πιο πλούσια γεύση και πιο ζεστό άρωμα. Το Πιπέρι Σετσουάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ασιατικής γαστρονομίας και αποτελεί ένα από τα συστατικά του μείγματος five spices. Η  γεύση  του  και το άρωμα του θυμίζει  λεμόνι  και  μέντα και δένει ιδανικά σε  πίκλες, μαρινάδες  και  πιάτα  με  κρέας

Ελπίζω να αγαπήσετε τα μπαχαρικά μου όσο και εμείς και  σιγά – σιγά θα σας δείξουμε όλα όσα κρύβουν μέσα τους τα αγαπημένα μας μπαχαρικά.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μας, τότε μοιραστείτε το στα Social Media !

Σχόλια στο “Τα μπαχαρικά στο ντουλάπι μας

  1. Ο/Η ILIAS MARKOS λέει:

    Συνεχιστε την καλη δουλεια Τα αρθρα σας ειναι κατατοποιστικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *