Το γευστικό ταξίδι του ρυζιού
Διατροφή

Το γευστικό ταξίδι του ρυζιού !

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Το ρύζι (Oryza sativa ή αλλιώς όρυζα η εδώδιμος) είναι μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο και η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου. Οι Κινέζοι και οι Ινδοί το θεωρούσαν ως «δώρο θεού» και πολυτιμότερο ακόμα και από τον χρυσό. Το ρύζι είναι γνωστό στους αρχαίους Έλληνες αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το εάν το φυτό καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη πριν από το 1300 μ.χ. Παρόλα αυτά, το ρύζι έκανε την είσοδο του στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται από τα χρόνια του μεσαίωνα. Από το 1952 η χώρα μας είναι αυτάρκης σε ρύζι. Σημαντικότεροι νομοί που παράγουν ρύζι είναι οι νομοί Σερρών, Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας. Στην Ελλάδα δεν ήταν πάντα καθημερινό συστατικό το ρύζι και μέχρι τη δεκαετία του 1960, τα περισσότερα από τα γνωστά μας σήμερα γεύματα με ρύζι όπως τα γεμιστά, πιλάφια κλπ, γινόταν κυρίως με σιτάρι (πλιγούρι ή τραχανά).

Ρύζι
Ας γνωρίσουμε τα πιο δημοφιλή είδη ρυζιού στην ελληνική αγορά :

Ρύζι Καρολίνα 

Το ρύζι καρολίνα είναι λευκό και μεσόσπερμο ρύζι που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα. Στη χώρα μας παράγεται κυρίως στα εδάφη της Μακεδονίας και κυρίως στις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Χρησιμοποιείται για διάφορα φαγητά, όμως είναι καταλληλότερο για σούπες και φαγητά φούρνου. Λόγω της ικανότητας του να απορροφά τα λίπη θεωρείται ιδανικό για πιλάφι που δεν θα στραγγιστεί. Χρειάζεται περίπου 13 λεπτά για να βράσει ενώ με 1-2 λεπτά παραπάνω γίνεται πιο μαλακό.

Ρύζι Καρολίνα

Ρύζι Γλασσέ

Το Ρύζι Γλασσέ είναι ένα λευκό και μεσόσπερμο ρύζι που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ελλάδα και θεωρείται ρύζι για όλες τις χρήσεις. Στη χώρα μας παράγεται κυρίως στα εδάφη της Μακεδονίας και κυρίως στις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Χρησιμοποιείται για διάφορα φαγητά, όμως είναι καταλληλότερο για σούπες (τις κάνει πιο πηχτές και πολύ νόστιμες) και γλυκά όπως το παραδοσιακό ρυζόγαλο.

Ρύζι Γλασσέ

Ρύζι Νυχάκι

Το ρύζι νυχάκι στη χώρα μας παράγεται κυρίως στα εδάφη της Μακεδονίας και κυρίως στις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, οι μεγαλύτερες ποσότητες του οποίου όμως καταλήγουν στην αγορά σαν parboiled. Χρησιμοποιείται για διάφορα φαγητά, όμως είναι καταλληλότερο για ριζότο και πιλάφι (μέτρια χυλωμένο)  καθώς παραμένει σπυρωτό.

Ρύζι Νυχάκι

Ρύζι Μπόνετ

Το Ρύζι Μπόνετ ή Κίτρινο ή Parboiled είναι ένα προβρασμένο κίτρινο ρύζι και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα. Είναι κατάλληλο για αυτούς που προτιμούν το ρύζι τους πιο σπυρωτό. Το κίτρινο ρύζι παράγεται μέσω ειδικής υδροθερμικής κατεργασίας κατά την οποία αποκτά το κίτρινο χρώμα του και την σπυρωτή υφή του.

Στη χώρα μας παράγεται κυρίως στα εδάφη της Μακεδονίας και κυρίως στις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Προσφέρει την ευκολία του γρήγορου βρασίματος και του σπυρωτού. Χρησιμοποιείται για διάφορα φαγητά, όμως είναι καταλληλότερο για ριζότο και πιλάφι καθώς παραμένει σπυρωτό.

Ρύζι Μπόνετ

Ρύζι Καστανό

Στο Ρύζι Καστανό κατά την επεξεργασία δεν αφαιρείται ο φλοιός του με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Συστήνεται σε δίαιτες υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους. Η φλούδα και το πίτουρο που διατηρεί το καστανό ρύζι παρέχουν τη «φυσική ακεραιότητα», που το καθιστούν μία πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες, θειαμίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και κάλιο. Μόλις μία κούπα καστανό ρύζι, αρκεί για να καλύψει το 80% της καθημερινής πρόσληψης σε μαγνήσιο, που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Ρύζι Καστανό

Ρύζι άγριο μιξ

Το άγριο ρύζι είναι ένα υδρόφιλο φυτό που καλλιεργείται στη Βόρειο Αμερική που το όνομα του είναι Indian Rice (Zizania palustis L.) συγγενές με το ασιατικό ρύζι. Πλούσιο σε φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Θα το βρείτε κυρίως αναμειγμένο με Ελληνικό ρύζι μπόνετ (κίτρινο). Η εμφάνισή του χαρακτηρίζεται από συνδυασμό χρωμάτων και πιο συγκεκριμένα τα σκούρα του σημεία είναι πιο έντονα ακόμα και από την απόχρωση του καστανού ρυζιού. Η υφή του είναι ελαφρώς διαφορετική από εκείνη του λευκού ρυζιού, δεδομένης της έλλειψης επεξεργασίας του, αλλά παρά ταύτα και παρά τη διαφορετικότητά του μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους σε αλμυρές συνταγές με διάφορα λαχανικά και μανιτάρια. Είναι ιδανικό για να δώσετε ένα τόνο νοστιμιάς σε όλα σας τα πιάτα και κυρίως ως συνοδευτικό σε πουλερικά και κυνήγι.

Ρύζι άγριο

Ρύζι Αρμπόριο

Στο ρύζι αρμπόριο (arborio) οι κόκκοι είναι στρογγυλοί ενώ έχουν σκληρότητα και κρεμώδη υφή όταν μαγειρευτούν, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε άμυλο. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει πάρει το όνομα της από την πόλη Arborio της βόρειας Ιταλίας όπου και καλλιεργείται. Μαγειρεύεται σε 20 λεπτά και απορροφά πέντε φορές το βάρος του σε υγρό. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος απελευθερώνεται άμυλο που κάνει τους κόκκους κρεμώδεις. Το ριζότο, συνδυασμένο με τα κατάλληλα υλικά, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα υγιεινό πιάτο. Το Ρύζι Αρμπόριο είναι το ιδανικό για παρασκευή Ριζότο, ένα από τα γνωστότερα πιάτα της κουζίνας της βόρειας Ιταλίας. Για την προετοιμασία του χρειάζεται ζωμός από κρέας, ψάρι ή λαχανικό και ειδικό ρύζι για ριζότο. Το πιάτο τελειώνει με την προσθήκη όξινου βουτύρου και παρμεζάνας.

ρύζι αρμπόριο

Ρύζι Μπασμάτι

Το Ρύζι Μπασμάτι (basmati)  είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο, είναι αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των περιοχών που καλλιεργείται. Ρύζι για κάθε χρήση, με ιδιαίτερη γεύση. Το ρύζι Μπασμάτι πριν το μαγειρέψουμε είναι καλό να το ξεπλύνουμε 2-3 φορές (μέχρι το νερό να μη θολώνει) ώστε να μην μας λασπώσει.

Ρύζι Μπασμάτι

Ρύζι Τζασμίν

Είναι λευκό, μακρύσπερμο και αρωματικό ρύζι και καλλιεργείται κυρίως στις πλαγιές των βουνών της Ταϊλάνδης. Το άρωμα του οφείλεται στα χαρακτηριστικά και στα συστατικά του εδάφους όπου καλλιεργείται.  Χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές και εξωτικές συνταγές, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για πιλάφι με έναν ιδιαίτερο αρωματικό τόνο

Ρύζι Τζασμίν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *