Κάρδαμο
Μπαχαρικά

Κάρδαμο

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Το κάρδαμο ή κακουλέ είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο μετά το σαφράν και την βανίλια. Μεγαλύτερος παραγωγός  κάρδαμου είναι η Γουατεμάλα με την Ινδία να ακολουθεί. Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες κάρδαμου:

      –      Το πράσινο (ή γνήσιο) το οποίο ενίοτε  το συναντάμε και ως λευκό μετά από διαδφικασία λεύκανσης.

       –    Το μαύρο , επίσης συναντάται και ως καφέ και χρησιμοποιείται κυρίως στην Ασία και την Αυστραλία.

Κάρδαμο

Και οι δύο τύποι κάρδαμου χρησιμοποιούνται ως αρτύματα και καρυκεύματα στη μαγειρική, τόσο στα τρόφιμα όσο και στα ποτά. Η γεύση του πράσινου κάρδαμου είναι γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη ενώ θυμίζει λεμόνι , του μαύρου κάρδαμου έχει μια γεύση πιο καπνιστή.  Παρόλο που είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα για να προσδώσει την αναγκαία γεύση.

Το κάρδαμο αποθηκεύεται καλύτερα ολόκληρο (σπυρί – λοβός) διότι ως τριμμένο χάνει πιο γρήγορα τη γεύση του. Είναι πολύ κοινό συστατικό της Ινδικής κουζίνας ενώ πολύ χρησιμοποιείται και στις Σκανδιναβικές χώρες σε παραδοσιακά εδέσματα. Στη Μέση Ανατολή το χρησιμοποιούν σε γλυκά πιάτα αλλά και ως τριμμένο στον καφέ και το τσάι.  Στην Ελλάδα είναι μαζί με το Μαχλέπι, ένα από τα βασικά συστατικά για τα πασχαλινά τσουρέκια. Επιπλέον θα ταιριάξει και με άλλα πιάτα  κρεάτων και σαλατών αλλά και οσπρίων.

Συνδυάζεται με το Μπαχάρι, τη Κανέλα, το Κόλιανδρο, το Τζίντζερ, τον Αστεροειδή Γλυκάνισο και τον Κουρκουμά.

Garam Masala
Που μπορώ να το χρησιμοποιήσω;

Χρησιμοποιείται, εκτός από τα τσουρέκια και τη βασιλόπιτα, σε σούπες και λευκές σάλτσες στα όσπρια και τα κρέατα. Επιπλέον θα αρωματίσει  μπισκότα, κέικ, μάφινς κλπ. Ταιριάξει άψογα σε ροφήματα τσαγιού και καφέδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *