Αλεύρι
Διατροφή

Το Αλεύρι και τα μυστικά του Νο1

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Το αλεύρι από τεχνικής απόψεως είναι μια λεπτή σκόνη που παράγεται κυρίως από διάφορα δημητριακά αλλά και γενικότερα από αμυλούχα φυτά. Είναι βασικό συστατικό για πολλά φαγητά και το κύριο συστατικό του ψωμιού, είδος βασικής διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Το συνηθέστερο φυτό για παραγωγή αλεύρου είναι το σιτάρι ενώ παράγεται και από καλαμπόκι, σίκαλη, κριθάρι αλλά και από όσπρια ή ξηρούς καρπούς. Το κυριότερο κομμάτι της αγοράς κατέχουν τα άλευρα αρτοποιίας δηλαδή τα παραγόμενα κυρίως από σιτάρι και σίκαλη.

Τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ψωμιού είναι αλεύρι και νερό με προσθήκη αλατιού και μαγιάς, τα οποία με ανακάτεμα και ωρίμανση μας δίνουν τη ζύμη, από την οποία με ψήσιμο θα πάρουμε το ψωμί.

Οι ποιότητες και οι κατηγορίες των διαφόρων αλεύρων καθορίζονται κυρίως από τον τρόπος άλεσης και κοσκινίσματος καθώς και από την ποιότητα των καρπών από τους οποίους προέρχεται. Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε του κυριότερους τύπους αλεύρων που κυκλοφορούν.

αλεύρι κούλα

Αλεύρι Μαλακό όπως το Αλεύρι Κούλα

Παράγεται από μαλακά σιτάρια και λευκό χρώμα και αλευρώδη υφή, η περιεκτικότητα του σε γλουτένη αλλά και σε πρωτεΐνες είναι σχετικά μικρή ενώ θεωρείται ιδανικό κυρίως για ζαχαροπλαστική, πίτες, σφολιάτες, κουλουράκια κλπ. Το αλεύρι Κούλα θεωρείτε από τα καλύτερα ειδικά για πίτες. Μπορείτε να δείτε συνταγές για πίτες στο Blog της Ελπίδας Χαραλαμπίδου. Θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών για όλες τις ορέξεις.


Αλεύρι Λήμνος

Αλεύρι Σκληρό όπως το Αλεύρι Λήμνος

Το χρώμα του είναι υποκίτρινο και παράγεται από σκληρά σιτάρια ενώ η περιεκτικότητα του σε γλουτένη είναι σχετικά υψηλή, προσδίδοντας έτσι ελαστικότητα στη ζύμη και θεωρείται ιδανικό για την παρασκευή χωριάτικου ψωμιού αλλά και για άνοιγμα φύλλου για πίτα.


 

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Είναι ένα μείγμα σκληρού και μαλακού αλεύρου και χρησιμοποιείται τόσο στην αρτοποιία όσο και στη ζαχαροπλαστική. Είναι μια μέση λύση για την νοικοκυρά με σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα για τις συνταγές της.


Φαρίνα Κούλα

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όπως η Φαρίνα Κούλα

Είναι γνωστό και ως φαριν-απ και αποτελεί ένα μείγμα αλεύρου με μπέικιν πάουντερ και άλλες διογκωτικές ουσίες. Είναι γενικά ευαίσθητο στην υγρασία και χρησιμοποιείται κυρίως για συνταγές όπου το ζυμάρι πρέπει να φουσκώσει στο ψήσιμο και να γίνει αφράτο όπως παράδειγμα στα κέικ. Μπορείτε να δείτε μια από τις αγαπημένες μας συνταγές με φαρίνα Κούλα, για Μάφιν με πορτοκάλι και σοκολάτα εδώ.


Αλεύρι Σίκαλης

Αλεύρι Σίκαλης

Το αλεύρι σίκαλης είναι το δεύτερο σε χρήση αλεύρι για παρασκευή ψωμιού μετά από αυτό του σιταριού. Στη παρασκευή του ψωμιού προστίθεται και μικρή ποσότητα σιτάλευρου για καλύτερη υφή. Τα άλευρα της έχουν μικρότερη θρεπτική αξία από του σταριού και δίνουν σκουρόχρωμο ψωμί που όμως διατηρείται μαλακό για περισσότερο διάστημα. Συνήθως στο ψωμί αυτό προστίθεται και σιτάρι έτσι ώστε να βοηθήσει στο φούσκωμα καθώς τα άλευρα από σίκαλη δεν βοηθούν σε αυτό. Προσθέστε λίγο σίκαλη στη παρασκευή του ψωμιού σας και βελτιώστε το άρωμα και την υφή της ψίχας.


Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας και μάθετε σύντομα και για τους υπόλοιπους τύπους αλεύρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια στο “Το Αλεύρι και τα μυστικά του Νο1

  1. Ο/Η tektonidoy λέει:

    Ενδιαφέρον άρθρο

  2. Ο/Η ILIAS MARKOS λέει:

    ένα άρθρο γραμμένο με φροντίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *