Περιγραφή
Ρίγανη Ελληνική (Διατίθεται χύμα)
Η ρίγανη στην Ελλάδα είναι αυτοφυής και συναντάται κυρίως σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Είναι ένα από τα κυριότερα καρυκεύματα της Ελληνικής κουζίνας με χαρακτηριστικό άρωμα και χρησιμοποιείται σε σαλάτες, κρέατα, ψάρια, σάλτσες κ.α
Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη (γνωστή φαρμακευτικά) δραστική ουσία την καρβακρόλη. Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα κυρίως στη μαγειρική αλλά και σπανιότερα ως αφέψημα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη χωριάτικη σαλάτα.
Είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και βασικό συστατικό της Ελληνικής, αλλά και της Ιταλικής κουζίνας. Η συλλογή της ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού, τα άνθη αυτά ξεραίνονται σε ειδικά υπόστεγα ή ξηραντήρια και στη συνέχεια τρίβονται και κοσκινίζονται. Επειδή η συλλογή της απαιτεί αρκετά εργατικά χέρια, η έλλειψη τους οδήγησε σε οργανωμένη καλλιέργεια στις περιοχές όπως Μαυρούδα, Τρικάλων και της Καρδίτσας.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.