μπαχαρικά
Μπαχαρικά

Μπαχαρικά, σοφία και εμπειρία

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Τα μπαχαρικά έχουν την ικανότητα να μεταμορφώσουν, ένα απλό πιάτο από γευστικό έως και εθιστικό. Οι συνδυασμοί των μπαχαρικών, τα χαρμάνια, βασίζονται στις γνώσεις και στις γευστικές εμπειρίες αυτού που το παρασκευάζει. Αμέτρητες ιστορίες, μύθοι και θρύλοι έχουν γεννηθεί γύρω από τα μπαχαρικά. Ας κάνουμε μία μικρή διαδρομή με τέσσερα βασικά μπαχαρικά της Ανατολίτικης και Ασιατικής κουζίνας.

Γκαράμ Μασάλα

Μασάλα σημαίνει μείγμα στα Ινδικά, ενώ το Γκαράμ σημαίνει καυτό. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδική και γενικά στην Ασιατική κουζίνα. Χρησιμοποιείται μόνο του ή με άλλα αρωματικά. Η λέξη γκαράμ που σημαίνει καυτό υποδηλώνει το άρωμα των μπαχαρικών και όχι την περιεκτικότητα σε  Καψαϊκίνη. Η σύνθεση του γκαράμ μασάλα διαφέρει και υπάρχει μεγάλη ποικιλία συστατικών που χρησιμοποιούνται. Διάφοροι συνδυασμοί μπαχαρικών χρησιμοποιούνται στις συνταγές ανάλογα με την περιοχή και το προσωπικό γούστο μια συνηθισμένη συνταγή για γκαράμ μασάλα περιλαμβάνει:

Μαύρο πιπέρι

Λευκό πιπέρι

Γαρίφαλο

Κανέλα

Κύμινο

Κάρδαμο

Σε μερικές συνταγές προστίθενται και αρωματικά βότανα στο μείγμα ενώ σε άλλες το γκαράμ μασάλα ανακατεύεται με νερό, ξύδι ή γάλα καρύδας για να δημιουργηθεί μια αρωματική πάστα. Στην Ινδία πολλές φορές το φτιάχνουν λίγο πριν τη χρήση του και το προσθέτουν στο φαγητό προς το τέλος του ψησίματος, για να μη χάσει το άρωμά του.

μπαχαρικά

Τζίντζερ (Πιπερόριζα)

Το τζίντζερ ή πιπερόριζα χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά. Η καλλιέργεια της πιπερόριζας ξεκίνησε αρχικά στη Νότια Ασία, αλλά είναι διαδεδομένη και στην Ανατολική Αφρική και επίσης στην Καραϊβική. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, την ιατρική και στην αρωματοποιία, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται και για λατρευτικούς σκοπούς.

Στην Ασιατική κουζίνα  η φρέσκια πιπερόριζα είναι ένα από τα κύρια συστατικά στην προετοιμασία φαγητών με λαχανικά και φακές. Η πιπερόριζα αποξηραμένη και αλεσμένη, σε μορφή σκόνης, χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικά φαγητά. Φρέσκια και αποξηραμένη πιπερόριζα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε καφέ ή τσάι, ιδιαίτερα το χειμώνα. Στην Ινδία είναι ένα από τα βασικά συστατικά σε μίγματα μπαχαρικών, όπως το κάρυ και το γκαράμ μασάλα.

Στην Αραβική κουζίνα αποκαλούν την πιπερόριζα “ζανχαμπίλ” και σε κάποιες περιοχές της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στο τσάι και στο γάλα. Επίσης χρησιμοποιείται συχνά σε μίγματα μπαχαρικών, όπως το μπερμπερε, το ρας ελ χανουτ κ.α.

Στην δυτική κουζίνα η πιπερόριζα χρησιμοποιείται κυρίως σε παρασκευή ροφημάτων, γλυκών (όπως για παράδειγμα σε μπισκότα πιπερόριζας ή κέικ) και καρυκευμάτων. Επίσης παρασκευάζεται και ανθρακούχο ρόφημα πιπερόριζας (γνωστό ως μπύρα πιπερόριζας (ginger ale) και μπύρα από πιπερόριζα. Στα Ιόνια νησιά η μπύρα πιπερόριζας έγινε διάσημη από το Βρετανικό στρατό το 19ο αιώνα κατά την περίοδο του Ιονικού Κράτους. Σήμερα στην Κέρκυρα η μπύρα πιπερόριζας παρασκευάζεται ως τοπικό ποτό με την ονομασία “τσιτσιμπίρα”.

Στην Καραϊβική η πιπερόριζα είναι διάσημο μπαχαρικό για μαγειρική αλλά και για τη δημιουργία εποχιακών ποτών όπως το “σορέλ” κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικά κόκκινο ποτό από τα ροδοπέταλα ιβίσκου, το οποίο, αφού αρωματιστεί με πιπερόριζα και μπαχάρι, γλυκαίνει με ζάχαρη και ρούμι.

μπαχαρικά

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (turmeric), έχει χρησιμοποιηθεί στην Ασία για χιλιάδες χρόνια και είναι ένα σημαντικό μέρος της ιατρικής Σίντα. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική ουσία και εν συνεχεία, αργότερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο κουρκουμάς, συνήθως χρησιμοποιείται σε αλμυρά πιάτα, αλλά, χρησιμοποιείται και σε ορισμένα γλυκά πιάτα, κυρίως στην Ινδική κουζίνα. Ορισμένες φορές, σε συνταγές εκτός Νοτίου Ασίας, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως παράγοντας για να προσδώσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Χρησιμοποιείται σε κονσερβοποιημένα αναψυκτικά, ψημένα προϊόντα, παγωτά, γιαούρτια, κίτρινα κέικ, χυμούς πορτοκαλιού, μπισκότα, χρωματισμό ποπ κόρν, δημητριακών, σαλτσών, ζελατινών κλπ. Είναι ένα σημαντικό συστατικό στα μείγματα μπαχαρικών κάρι.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για να προσδώσει ένα χρυσαφένιο χρώμα στο βραστό λευκό ρύζι, όπως ακριβώς και ο Κρόκος ή Σαφράν, για αυτό και για τις ευεργετικές του ιδιότητες συνήθως τον αποκαλούν «ο κρόκος των φτωχών».

Στις Αγιουρβεδικές πρακτικές, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας εσωτερικών διαταραχών, όπως δυσπεψία, λοιμώξεις του λαιμού, κοινά κρυολογήματα ή παθήσεις του ήπατος, καθώς και τοπικά για τον καθαρισμό των πληγών ή την θεραπεία πληγών του δέρματος.

Ο Κουρκουμάς είναι από τα μπαχαρικά που έχουν οφέλη για την υγεία, και είναι ιδιαίτερα εύκολο να ενταχθούν σε πολλά φαγητά.

μπαχαρικά

Σουμάκ

Το σουμάκ ή σουμάκι είναι ένα ιδιαίτερο ανατολίτικο μπαχαρικό που προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα ενός είδους αγριοκέρασου. Έχει κοκκινωπό χρώμα και ιδιότυπη γεύση που θυμίζει μείγμα λεμονιού και ξιδιού, και κολακεύει ιδιαίτερα τα κεμπάπ και όλων των ειδών τα ψητά κρέατα, ενώ ταιριάζει και σε σάλτσες, σούπες, μαρινάτες κ.λπ.

Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιείται στις σαλάτες και τα κρέατα για να δώσει λεμονάτη γεύση. Στην Αραβική κουζίνα το προτιμούν στα ορεκτικά και κυρίως στο χούμους και στο tashi (ένα ντιπ που αποτελείται απο ταχίνι, σκόρδο, αλάτι και λεμόνι). Στον Ιράν, την Τουρκία και την Ιορδανία είναι απαραίτητο συστατικό του κεμπάπ και του λεχματζουν. Ενώ είναι συστατικό και του μείγματος μπαχαρικών ζατααρ.

Στο μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν στην ιατρική και στη δημιουργία χρωμάτων, ενώ η χρήση του φυτού ήταν γνωστή και στους ιθαγενείς της βορείου Αμερικής για τη δημιουργία πίπας καπνίσματος και μειγμάτων καπνίσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *