Ελληνικός Καφές
Διατροφή

Ελληνικός Καφές

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Ελληνικός καφές

Ένα μυρωδάτο ρόφημα το οποίο για πάνω από 200 χρόνια το έχουμε συνδυάσει όχι απλά με το ξεκίνημα της ημέρας αλλά και με την παρέα, τη χαρά, τη λύπη, τον καημό, το μεράκι και με κάθε κοινωνική εκδήλωση. Καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ, ψιλοαλέθονται σε σκόνη οποία προστίθεται σε ζεστό νερό μέσα σε μπρίκι και σιγοβράζει μέχρι να «φουσκώσει».

Η παρασκευή του καφέ χωρίς φιλτράρισμα προέρχεται από τους βεδουίνους και από τον αραβικό κόσμο. Στον ελλαδικό χώρο ο καφές πέρασε και διαδόθηκε το 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής, δια  μέσου της  Κωνσταντινούπολης. Τα πρώτα καφενεία ονομαζόταν καφεποιεία και στη συνέχεια καφεκοπτεία αφού εισήγαγαν τον καφέ τον οποίο στη συνέχεια καβούρδιζαν και άλεθαν σε μικρούς χειροκίνητους μύλους.

Ελληνικός Καφές

Οι κύριες χώρες παραγωγής καφέ είναι η Βραζιλία, η Κολομβία, η Τζαμάικα, η Αιθιοπία κ.α. Ο ελληνικός καφές συνήθως παρασκευάζεται με χαρμάνια   από τις περιοχές Ρίο και Σάντος της Βραζιλίας με μικρή προσθήκη Αιθιοπικού καφέ. Κάθε καφεκοπτείο πλέον έχει τη δική του «μυστική» συνταγή για τα χαρμάνια του.

Για να γίνει σωστά ο ελληνικός καφές θα πρέπει να σιγοβράσει σε χάλκινο μπρίκι μέσα στη χόβολη και να αποκτήσει το παχύ και βελούδινο καϊμάκι που χαρακτηρίζει τον μερακλίδικο καφέ. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι σχετικά μικρή καθότι το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο κατακάθι του, γεγονός που τον κάνει κατάλληλο για κάθε ώρα της ημέρας.

Ελληνικός Καφές

Ο ελληνικός καφές προτιμάται κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου. Η κάθε χώρα που τον χρησιμοποιεί διεκδικεί και την ονομασία του, έτσι θα τον συναντήσετε και ως τούρκικο καφέ, αρμένικο καφέ, κυπριακό καφέ αν και η πιο σωστή ονομασία του θα ήταν αραβικός καφές. Σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής προσθέτουν μέσα κα αρωματικά όπως κάρδαμο, μαστίχα ή ροδόνερο.

Ο Ελληνικός καφές :

– Δεν περιέχει θερμίδες (εκτός φυσικά αν προσθέσουμε ζάχαρη)

– Πρώτος ανταγωνιστής του ήταν ο γαλλικός καφές ή φίλτρου την δεκαετία του 1920, και παρόλο που υπάρχουν πολλά είδη καφέ πλέον κρατάει τα ηνία στην κατανάλωση καθότι αγγίζει το 45% της κατανάλωσης στην Ελλάδα

– Η φρεσκάδα του είναι συνδεδεμένη με τον χρόνο καβουρδίσματος και αλέσεως των κόκκων καφέ

– Είναι πηγή αντιοξειδωτικών για τον ανθρώπινο οργανισμό

– Η επιλογή «βαρύς» (π.χ πολλά βαρύς, βαρύ γλυκός κπλ.) έχει να κάνει με το καϊμάκι και σημαίνει παχύ καϊμάκι χωρίς φυσαλίδες

– Σερβίρεται σε δύο τύπους φλιτζανιού, το κανονικό και το χοντρό που έχει διπλάσια σε πάχος τοιχώματα και διατηρεί περισσότερο χρόνο τον καφέ ζεστό.

Ελληνικός Καφές

Στην υγειά σας !

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *