Τζίντζερ
Μπαχαρικά

Τζίντζερ: Ένα πανάρχαιο μπαχαρικό

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Τζίντζερ ή Πιπερόριζα

Η προέλευση του Τζίντζερ χάνεται στα βάθη των αιώνων αν και παραδοσιακά πατρίδες του θεωρούνται η Ινδία και η Κίνα. Είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μπαχαρικά της Ανατολής και έγινε γνωστό και στην Ευρώπη σχετικά νωρίς. Ακόμα και ο Διοσκουρίδης το αναφέρει σε συγγράμματα του ως θεραπεία για το στομάχι. Στις Αραβικές χώρες είναι γνωστό από τον 7ο μ.Χ αιώνα, ενώ στην κεντρική Ευρώπη οι πρώτες αναφορές εμφανίζονται μετά τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Ειδικά στην Αγγλία έγινε πολύ αγαπητό και περιζήτητο με αποτέλεσμα η τιμή να φτάσει στα ύψη και κατά των Μεσαίωνα μισό κιλό τζίντζερ να κοστίζει όσο ένα πρόβατο. Κατά την βασιλεία της Ελισάβετ δημιουργήθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα το χριστουγεννιάτικο μπισκότο με σχήμα ανθρώπου γνωστό ως gingerbread man. Κατά τον 19ο αιώνα στις αγγλικές παμπ υπήρχαν δοχεία με τζιντζερ ώστε οι πελάτες να βάζουν στη μπύρα τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η γνωστή τζιτζιμπίρα, μια συνήθεια που έφεραν οι Άγγλοι στα Ιόνια νησιά και παραμένει ως «τοπικό» προϊόν μέχρι σήμερα.

Το τζίντζερ είναι η ρίζα ενός φυτού που είναι συγγενές με την κιτρινόριζα και το κάρδαμο.

Η γεύση του είναι πικάντικη με ένα λεμονάτο άρωμα και διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της καλλιέργειας και το στάδιο συγκομιδής του.Χρησιμοποιείται σε λαχανικά, ρύζι, κρέας, σούπες αλλά και σε σοκολατένια γλυκά, αρτοποιήματα, και μπισκότα.

Μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με το κάρδαμο, το γαρίφαλο, το κύμινο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, και τον κουρκουμά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *