Τυρόπιτα
Συνταγές

Τυρόπιτα

Κερδίστε 5 πόντους σχολιάζοντας το άρθρο

Η αγαπημένη φίλη και food blogger Ελπίδα Χαραλαμπίδου μας ταξιδεύει μέσα από το ιστολόγιο  της elpidaslittlecorner με μια παραδοσιακή συνταγή για την Τυρόπιτα της προγιαγιάς της. Απολαύστε την …

Είμαι πολύ χαρούμενη με την συνταγή μου γιατί είναι της προγιαγιάς μου! Πρόσφατα γνώρισα μια θεία μου κοινή αγάπη και των δυο μας οι πίτες.Η γιαγιά της την έμαθε να φτιάχνει πίτες εγώ μόλις το άκουσα ξετρελάθηκα. Ξέρετε την λατρεία μου για τις πίτες και έτσι δεν έχασα την ευκαιρία. Ρούφηξα κάθε λέξη και τεχνική της θείας μου και έφτιαξα την Τυρόπιτα! Η προγιαγιά μου στο Καρπενήσι έμαθε την θεία μου τώρα ήρθε η σειρά μου. Ενθουσιάστηκα πάρα πολύ ένιωθα τόσο τυχερή θα καταλάβετε το γιατί σε λίγο. Πάμε να φτιάξουμε μια ξεχωριστή νόστιμη Καρπενησιώτικη Τυρόπιτα!

Θα χρειαστώ για την ζύμη:

350 γρ. αλεύρι για πίτες

1/2 κ.σ αλάτι

1/2 κ.σ ζάχαρη

λίγο ξύδι

2 κ.σ ελαιόλαδο

περίπου 1 κούπα κρύο νερό

Γέμιση:

350 γρ. φέτα

150γρ .μυζήθρα ή ανθότυρο

2 αυγά

1/2 φλ καλαμποκέλαιο

1 κ.σ μ πέκιν πάουντερ

1/2 κσ ζάχαρη

1/2 φλ γάλα

1/2 κ.σ αλάτι

Πάνω στην πίτα και πριν την ψήσω:

5 κ.σ καλαμποκέλαιο

λίγο βούτυρο σοφτ

βρέχω 5-6 φορές με νερό

Και ένα ταψί Νο 38cm

Τυρόπιτα

Πως την φτιάχνω:

Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι-αλάτι-ζάχαρη-ξύδι-λάδι. Κάνω μια λακκούβα ρίχνω το νερό και ανακατεύω με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνω με το χέρι.Ζυμώνω καλά και έχω μια μαλακή ζύμη σκεπάζω να ξεκουραστεί. Έχουν περάσει 10 λεπτά  χωρίζω την ζύμη σε 6 μπαλάκια (Αν θέλω σε αυτό το στάδιο φυλάω τα μπαλάκια στην κατάψυξη). Κάνω στρόγγυλα μπαλάκια τα βάζω σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζω. Αφήνω τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζω την γέμιση. Σε ένα μπολ βάζω τα τυριά και τα λιώνω με ένα πιρούνι. Προσθέτω τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα-γάλα-καλαμποκέλαιο το μπέικιν την ζάχαρη και ανακατεύω.

Τυρόπιτα

Λαδώνω το ταψί και ανοίγω ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.

Τυρόπιτα

Βάζω γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού ανοίγω άλλο ένα φύλλο.Το 2ο φύλλο το βάζω σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση.

Τυρόπιτα

Το ίδιο κάνω με το 3ο-4ο-5ο φύλλο τα βάζω όλα σουρωτά μέσα στο ταψί ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλω το τελευταίο φύλλο.Γυρίζω αυτό που προεξέχει αλλά βάζω βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.

Τυρόπιτα

Ανοίγω το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζω την πίτα.Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια  ρίχνω από πάνω το καλαμποκέλαιο.Βρέχω με νερό απλά με το χέρι μου το τινάζω πάνω δηλαδή 5-6 φορές.Και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου.Να ξεκολλήσει  γύρω γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί. Μερικά μυστικά:Μπαίνει έτοιμη και στην κατάψυξη, το καλαμποκέλαιο στην γέμιση, το διαφορετικό κλείσιμο της πίτας-όταν ανοίγω τα φύλλα ρολάρω 4-5 φορές.

Η πίτα θέλει καλό ζύμωμα και πολύ αγάπη!

«Αυτή είναι η πίτα της προγιαγιάς μου Ολυμπίας.Ευχαριστώ την θεία μου Ελευθερία για την συνταγή»

 

 

Πηγή: http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/2015/02/h-t.html

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *